Viner (old)

Domaine du Grand Belly

Syrah, Grenache noir, Mourvèdre

Producent: Castelas, Côtes du Rhône, Frankrike
Vårt artikelnummer: BELLY
Alkoholhalt: 14,5 %
Serveras till: Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

Produktblad
Martin & Servera: 
Menigo: 736289

Doft & smak: Fruktig med tydliga sydfranska dofter av provensalsk Garrigue. Här finns toner av lavendel, lagerblad, timjan och rosmarin. Druvan Mourvèdre skapar djup, fyllighet och fruktighet till vinet. Rund fyllig smak med aromer av röd och mörk frukt. Härligt kryddigt slut.

Category: Tag:

Domaine du Grand Belly  är beläget i den soligaste regionen av Frankrike på sluttningarna av floden Rhônes högra strand nära staden Rochefort-du-Gard. Det här historiska området ligger 15 km från Avignon, samt 15 km från den 2000-åriga akvedukten Pont du Gard. Namnet på vingården härstammar från den medeltida gården Mas du Grand Belly från 1200-talet.

Den ofta förekommande mistralvinden reglerar temperaturen i vinstockarna och bidrar till druvornas välbefinnande. Den komplexa terroiren med lerkalksten och småsten från övre miocenperioden ger stor rikedom till vinet. Idag är över 50 hektar på vingården Grand Belly odlad med druvsorter som är typiska för Rhônedalen. Man odlar ekologiskt och omsorgsfullt för att ge vinet det naturliga uttrycket från området. De tre druvsorterna Syrah, Grenache Noir och Mourvedre används i blandningen för att producera ett rött maffigt, fylligt och fruktigt vin.

TERROIR: Kalksten och lera

VINSTOCKAR ÅLDER: 35 år

DRUVOR: 50% Syrah, 40% Grenache noir, 10% Mourvèdre

VINIFIERING:  Öppna jäskärl fylls med hela druvklasar. Klasarna i botten krossas av de andra druvornas tyngd. Jästceller som finns på druvornas skal når musten och jäsningen sätter i gång. Druvjuicen som är klar till att börja med och får kontakt med skal och kärnor som ger färg och tanniner till vinet. Under macerationen (Macération carbonique) startar alkoholjäsningen och processen drar ut färg från skalen tillsammans med fruktiga doft- och smakämnen.

JÄSNING: 10 dagar med temperaturkontroll mellan 20-28°

TAPPNING PÅ FLASKA: på vingården utan tillsats av sulfit (innehåller mindre än 10mg/l sulfiter som finns naturligt i vin).

LAGRING: 2 år på flaska

Några kommentarer:
”Härligt smakrikt vin med massor av fruktiga toner”
”Fin fruktig doft. Läckra mineraltoner, lakrits och cederträ och runda tanniner i smaken.”

Scroll to top