Producenter

Klicka på bilden för att se video från odlingar och vineri hos Bodegas Callia!

Bodegas Callia

Argentina, San Juan

Bodegas Callia, San Juan, Argentina är en snabbt växande producent i Argentina. Efter en total renovering av odlingar och vineri har Bodegas Callia under de senaste åren fått flera guld och silvermedaljer vid de senaste internationella vinmässorna i Europa. I några fall har vinerna t.o.m. fått omdömet ”Bland världens bästa viner”. Här hemma i Sverige får vi massor av beröm för Callia-vinerna från krögare, sommelierer, munskänkar och restaurangkunder.

Bodegas Callia är beläget i Valle de Tulum i San Juan och består av två olika ”fincas” på totalt 281 hektar. Den genomsnittliga höjden över havet för dalen är ca 630 m. Odlingen sker högre upp mot Andernas sluttningar. Druvorna plockas för hand och transporteras till vineriet i små korgar. Man har byggt ett nytt modernt vineri som utrustats med pneumatiska pressar och tankar av rostfritt stål och jäsningen sker under noggrann temperaturkontroll. Det skapar förutsättningar för en mycket hög kvalitet på vinerna. Hos Bodegas Callia använder man sig av låga breda tankar vid jäsningen för att öka skalkontakten och som ger smakrikare och mera komplexa viner. Vattnet från Anderna gör odlingarna till oaser i det torra ökenområdet. Bodegas Callia har en modern nybyggd vinanläggning som utrustats med pneumatiska pressar och tankar av rostfritt stål. Den totala kapaciteten är 4,3 milj liter. Vinifikationen sker under noggrann temperatur-kontroll mellan 10º – 15º C för att säkerställa högsta möjliga kvalitet på vinet. Låga breda tankar används vid jäsningen för att öka skalkontakten och ge smakrikare komplexa viner.

Domaine Reine Juliette

Frankrike, Languedoc

Domaine Reine Juliette ligger i  en pittoresk liten by i Languedoc i departementet Herault. Gården ligger bara 10 km från staden Agde vid Medelhavet och 10 km från staden Pezenas.

Gårdens vinstockar finns på stora soliga terrasser mellan de två byarna Pomerols och Pinet. Utanför odlingarna finns en lågväxande vegetation som betår av timjan, rosmarin och lavendel på kalksten, sk Garrigue. I odlingarna längs kullarna vid Bassin de Thau består marken av lera och kalksten. Genom sitt läge har vingården har ett mycket speciellt mikroklimat. Klimatet mildras av lätta vindar och dimmor från medelhavet. Ett perfekt läge för att finslipa mognaden av druvorna till ett torrt läckert vitt vin som funnits med sedan antiken – Picpoul de Pinet AOC.

Klicka på bilden 0för att se video från odlingar med Picpoul de Pinet hos Domaine Reine Juliette

Domaine du Salvard

Frankrike, Loire

Domaine du Salvard har varit en fungerande domaine ända sedan 1898. Fem hårt arbetande generationer av Delaille familjen har utvecklad gården. Bröderna Emmanuel och Thierry är den 5: e generationen på gården och fortsätter att sköta odlingarna med kärlek och passion. På senare år har Domaine du Salvard utvecklats till en mycket modern vingård. Domaine du Salvard har 42 hektar odling varav 90% är planterade med Sauvignon Blanc och Chardonnay. De återstående 10% utgörs av de röda druvsorterna Pinot Noir och Gamay. Vinstockarna odlas på svaga sluttningar och platåer. Jorden består av flinta och lera eller sandblandad lera och kvarts. Domaine du Salvard har varit en fungerande Domaine ända sedan 1898. Fem hårt arbetande generationer av Delaille familjen har utvecklad gården. Bröderna Emmanuel och Thierry är den 5: e generationen på gården och fortsätter att sköta odlingarna med kärlek och passion. På senare år har Domaine du Salvard utvecklats till en mycket modern vingård. Man producerar en riktig, klassisk Cheverny som är både enkel och elegant. Bröderna Delaille har inriktat sig på vinstockar av Sauvignon Blanc, djupt rotade i sand, lera och kalksten på slätter i nordöstra Touraine.

Copa Sabia

Spanien, Penedès

Odlingar och vineri ligger i utkanten av Sant Sadurní d’Anoia i de centrala delarna av Penedès. Odlingarna har en genomsnittlig höjd av 250 meter över havet. Området har medelhavsklimat med milda vintrar och varma somrar. Den djupa jorden har en bra lagringsförmåga av vatten. De här egenskaperna i kombination med en måttlig nederbörd som är spridd över hela året, skapar ett perfekt mikroklimat för vinodling och mognadsprocessen på druvorna.

Det här är en modern, innovativ vinproducent som är noggrann med detaljer. Till exempel är dess vinifieringskällare utrustad med de senaste tekniska möjligheterna. Man har en också en traditionell bas med stora underjordiska källare och välskött lagring.

Klicka på bilden för att se video från odlingar och vineri hos Savian Vini!

Savian Vini Biologici

Italien, Veneto

Mellan floderna Livenza och Tagarlamento, där provinserna Venedig, Pordenone och Treviso möts, ligger DOC-vinområdet Lison Pramaggiore. Här hittar vi vingården Savian Vini. På den kalkhaltiga lerjorden finns fyrtiotvå hektar vinodling som odlas med ekologiska jordbruksmetoder. Tack vare ett idealiskt klimat växer några av våra bästa druvsorter utmärkt här från den röda Cabernet Franc till den vita Pinot Grigio.

Sedan 1993 har strikta ekologiska produktionsmetoder tillämpats i vingårdarna som garanterar korrekt odling och växthälsa, enligt definitionen i reglerna för ekologiskt jordbruk. År 2007 beslutade Savian att installera en viktig solcellsanläggning för att kunna efter att generera ren energi för användning i vinets många produktionsfaser. Tro på hårt arbete, på vingårdarnas potential och ett engagemang för kvalitet har varit ledstjärna i byggandet av en modern vingård. Samtliga viner som produceras av Savian är ekologiska med låg miljöpåverkan och låg nivå av sulfiter. Detta är möjligt på grund av extrem omsorg om vinstockarna och produktionen. Savians filosofi är att skapa en produkt som uppfyller de högsta standarderna när det gäller livsmedelssäkerhet och miljöskydd och arbetar aktivt för att skydda miljön genom ekologiska jordbruksmetoder. Målet är att förebygga risken för vatten-, luft- och markföroreningar samt att minska energi, vatten och materialförbrukning under vinframställningsprocessen hela vägen från vinstock till flaska.

Vinícola del Priorat

Spanien, Priorat

Vinicola del Priorat som grundades 1991 har sin produktion mitt i hjärtat av Priorat i den lilla byn Gratallops. Vinicolan består av en sammanslutning av ett antal mindre gårdar, som tillsammans har odlingar på 205 hektar. Vinstockarna i odlingarna är mycket gamla, de flesta mer än 60 år och produktionen är begränsad till ca 1 kilo druvor per vinstock.

De utvalda druvorna handplockas alltid och transporteras till vineriet i 15 kilos boxar. Ònix Fusió är det mest kända vinet och som flera gånger belönats med mycket höga poäng av Robert Parker. De traditionella röda vinerna från Vinicola del Priorat skapas från druvorna Garnacha (Grenache) och Cariñena (Mazuela, Carignan). Odlingsområdet är perfekt för Garnacha som utvecklas fantastiskt på de heta och torra terrasserna och druvan får här en absolut toppkvalitet. Under senare år har det tillkommit flera franska druvsorter i vinerna som Syrah, Merlot och Cabernet Sauvignon.

De bästa vinerna har alltid Garnacha som huvuddruva och denna kombineras med en eller flera andra druvor. Prioratviner har en massiv generös fyllighet av mörk koncentrerad frukt, frisk syra och en tilltalande balanserad strävhet. Det här är viner som passar perfekt till höstens och vinterns mat. Kvalitetsvinerna från Priorat får beteckningen Denominació d’Origen Qualificada (DOQ).

Finca la Estacada

Spanien, La Mancha

Finca la Estacada är beläget på 800 m höjd mitt emellan de två medeltida städerna, Cuenca och Toledo ca 6 mil från Madrid. Man har 278 hektar av vinodlingar med vineriet centralt placerat mitt i odlingarna. Odlingarna av Tempranillo-druvan har en genomsnittlig ålder av 25 år. Man använder ett spaljésystem för droppbevattning som garanterar en balanserad vattentillgång. Spaljésystemet förbättrar märkbart kvaliteten på druvorna, som får en ökad mängd solljus och förbättrar också mognadsprocessen genom att vinstockarna producera en betydligt större bladyta. Marken som består av lera och kalksten är näringsfattig med bra mineraltillgång .

Azienda Agrobiologica San Giovanni

Italien, Marche

Det agrobiologiska företaget San Giovanni, som grundades 1970 från en gård med en lång familjetradition,. Odlingarna sträcker sig över de fascinerande och pittoreska kullarna i Piceno, några kilometer från Offida, en magnifik medeltida by . På ett område på 30 hektar vingårdar har man ett område känt som ett av de bästa i Marche-regionen för produktion av druvor av hög kvalitet.

Vingårdarna, som ligger på en genomsnittlig höjd av 320 meter. s.l.m., är uteslutande ekologiska med de typiska lokala sorterna, såsom Passerina, Pecorino, Trebbiano, Montepulciano och Sangiovese. De leriga jordarna är idealiska för vinodling och  det Adriatiska mikroklimatet ger somrar som kyls av havsbrisen och vintrarna mildras av solens värme. Man förbättra kvaliteten på sina viner genom en noggrann skötsel av odlingarna och användningen av miljövänliga odlingsmetoder.

Scroll to top