BAKGRUND: Denna cuvée anses vara en av de äldsta i området. Receptet har knappt förändrats sedan 1950-talet.
TERROIR: Terrasser med släta, runda småsten, som är typiskt för södra Rhônedalen.
DRUVOR: 80% Grenache Noir, 20% Syrah
VINSTOCKAR ÅLDER: 60 år (Vielles Vignes)
VINIFIERING: Öppna jäskärl fylls med hela druvklasar. Klasarna i botten krossas av de andra druvornas tyngd. Jästceller som finns på druvornas skal når musten och jäsningen sätter i gång. Druvjuicen som är klar till att börja med och får kontakt med skal och kärnor som ger färg och tanniner till vinet. Under macerationen (Macération carbonique) börjar alkoholjäsningen och processen drar ut färg från skalen tillsammans med fruktiga doft- och smakämnen.
JÄSNING: 10 dagar med temperaturkontroll mellan 20-28 grader
Några kommentarer:
”Härligt smakrikt vin med massor av fruktiga toner”
”Fin fruktig doft. Läckra mineraltoner, lakrits och cederträ och runda tanniner”