Viner (old)

Domaine du Salvard Le Vieux Clos

Sauvignon Blanc 85% Chardonnay 15 %

Producent: Domaine du Salvard, Cheverny, Loire, Frankrike
Vårt artikelnummer: VIECLO
Alkoholhalt: 12,5 %
Serveras till: Fisk, skaldjursrätter, sparris och syrliga getostar

Produktblad
Martin & Servera:  678409
Menigo:  712862

Doft & smak: Le Vieux Clos har en ljust gyllene färg. I den ungdomliga doften finns en karakteristisk Sauvignon Blanc från Loire med svarta vinbär, fläder, krusbär, nässlor och citrus som backas upp av flinta och mineralitet. Smaken är frisk och fräsch med ett aromatiskt inslag av syrliga gröna äpplen och har en mjukt rundad avslutning.

Kategori: Etikett:

Cheverny är den lilla byn som ligger mellan städerna Orléans och Tours i Loiredalen. Byns symbol är det vackra och välkända slottet Cheverny. Domaine Salvard har varit i familjen Delaille’s ägo sedan 1890-talet. Nu är det den 5:e generationen som sköter sina 42 hektar med ett ambitiöst program som inkluderar ekologiska metoder vid skötseln av vingården.

Det vita vinet Le Vieux Clos har fått en blandning av 85% Sauvignon och 15% Chardonnay. När druvorna har plockas sker en kort maceration direkt följd av pressning. Efter jäsningen lagras vinet med den fina bottensatsen i upp till 12 månader på ståltank före buteljering.

De två bröderna Delaille har fullföljt traditionen från tidigare generationer. Domaine du Salvard producerar en riktigt klassisk Cheverny som är både enkel och elegant. Denna pärla från Cheverny är ett torrt fruktigt vin med doft av svarta vinbär, fläder, nässlor, krusbär och flinta i en skärpa som du brukar förvänta dig från den nära grannen Sancerre. Med en 15% andel chardonnay i blandningen finns också en antydan av något aromatiskt, rikare, rundare och mognare som kommer som en mycket positiv överraskning.

 

COUP DE COEUR  –  Guide Hachette 2020, 2023
TOP 100 French Wine – Sopexa Germany
Guldmedalj – Concours Mondial du Sauvignon 2014, 2018, 2019
Silvermedalj  – Concours Mondial du Sauvignon 2016, 2021
Guldmedalj – Concours Des Vins de Loire 2012, 2016
Coup de Coeur – Guide Hachette 2015
93 poäng  – DECANTER 2014
Guldmedalj – Concours National des Vignerons Indépendants de Franc

DECANTER 2015
Ett av Frankrikes bästa
vita viner!

Scroll to top