Svenska Vinkompaniet - Callia Alta Shiraz Bonarda
Viner / Callia Alta Shiraz Bonarda

Callia Alta Shiraz Bonarda

Varunummer:  CA012   Martin&Servera:  752287   Menigo:  714910
   
Producent: Bodegas Callia, San Juan, Argentina
Druvor: Shiraz 60 % / Bonarda 40 %
Serveras till: Medelkraftiga kötträtter, patéer och ost. Perfekt som glasvin.
Alkoholhalt: 13,5
Produktblad

Vinet har en röd färg med lätt lila inslag. Dess komplexa aromer kombinerar intryck av mogna fikon och kryddor typiska för Syrah-druvan, men här finns också björnbär och plommon som är karakteristiska för Bonarda. I smaken är det ett balanserat, komplext och harmoniskt vin med söta, mogna tanniner. Ett vin med mersmak.

Båda sorterna odlas i Tulum Valley, 650 meter över havet. Marken består av sedimentjord med lågt innehåll av organiskt material och sandiga lerjordar. Druvstockarna dropp bevattnas med vatten från Anderna.

Eftersom den totala regnmängden endast uppgår till ca 95 mm per år är risken för sjukdomar på vinstockarna mycket liten och någon besprutning är inte nödvändig. Vinet produceras därför helt ekologiskt.Winemaking Report:
Skörden startade i februari för Syrah och i slutet av mars för Bonarda. Omedelbart efter skörden behandlas druvorna i vineriet för att bevara optimal kvalitet. Efter krossningsker en premaceration vid 12ºC under 48 timmar.

Jäsningen ägde rum mellan 23°C och 26°C, under 11 dagar, med tillsats av utvalda jästsvampar. 30% av vinet lagrades på ekfat under 3 månader, 50% i fransk ek och 50% i amerikansk ek.