Svenska Vinkompaniet - Callia Esperado
Viner / Callia Esperado

Callia Esperado

Varunummer:  ESPRED   Martin&Servera:  766576   Menigo:  716903
   
Producent: Bodegas Callia, San Juan, Argentina
Druvor: 70% Shiraz, 30% Malbec
Serveras till: Kyld aperitif, asiatiskt, ost och choklad eller som glasvin
Alkoholhalt: 13,5
Produktblad

Fruktigt rött vin i ”Passito” stil!
Esperado 2012, är det senaste vinnyheten från Bodegas Callia. Esperado är tillverkad i en den populära ”passito” stilen. Här man låter man en del av druvorna torka och få en extra mognad.

Doft och smak
Druvsaften blir därmed betydligt mera koncentrerad. Resultatet blir ett lätt, fruktigt och lite sötare rött vin som passar som aperitif eller till lättare måltider. Den lite mjukare sötman är ett resultat av en tillverkningsprocess som kallas "förlängd mognad." För att nå det eftersträvade resultatet har vinmakarna under ledning av José Morales ändrat förhållandena i odlingen vad avser antalet druvklasar, en differentierad bevattning och en betydligt längre mognadsprocess av druvorna. Med sin fruktiga smak och mjuka sötma blir Callia Esperado ett attraktivt vin
Röd färg med violetta nyanser. Långvarig mognad av druvorna tillsammans med en unik friskhet och den mjuka smaken hos vinet ger ett perfekt vin.

Målet för Bodegas Callia har varit att producera de bästa vinerna från San Juan och Argentinas bästa Shiraz. Idag har flera viner från Bodegas Callia fått omdömet ”Bland världens bästa”. I San Juan där vi tillverkar våra kvalitetsviner är det viktigt för oss att respektera människorna, naturen och miljön. Därför är det naturligt att samtliga viner från Bodegas Callia produceras helt ekologiskt.


Bodegas Callia finns i Valle de Tulum i San Juan och består av två olika "fincas" på totalt 281 hektar. Den genomsnittliga höjden över havet för dalen är ca 630 m. Odlingen sker högre upp mot Andernas sluttningar. Druvorna plockas för hand och transporteras till vineriet i små korgar. Under jäsningen används låga breda tankar för att öka skalkontakten och får på så sätt smakrikare och mera komplexa viner. De båda druvsorterna Syrah och Malbec odlas på de egna fälten som är belägna på 800 meters höjd i dalgången “Zonda Valley” vid foten av Anderna. Odlingen delas av San Juan floden. Marken består av uppslammad jord, sand och stenar. Druvstockarna stöds av höga spaljéer och varje stock producerar ungefär 5 kg druvor. Bevattning sker med dropp från ett system som garanterar varje planta en perfekt vattentillgång.